top of page

טיפול רגשי בהריון ובלידה עם טוקופוביה

המחשבה על לידה מעוררת בך התקף חרדה ופחד, עד כדי בחירה בניתוח קיסרי?

עצם המחשבה על כניסה להריון מעוררת בך פחד, עד כדי הימנעות מההיריון ומהלידה?

את לא לבד. יש עוד נשים כמוך שהמילים הריון ולידה מכווצות אותן, שחוששות מהיצור שגדל בבטן, מגודל האחריות להיות אמא, מהשינוי בגוף, מהבטן הגדלה ובכלל מאובדן השליטה. 

מה ההגדרה היבשה לטוקופוביה ולמה את כן נורמלית?

הריון לידה נתפסים כאירועים חיוביים ומשמחים, אבל מה קורה כאשר ההיריון והלידה מעוררים בך תחושות קשות ושליליות? יתכן שתרגישי אחרת, שונה והמון בושה. תחושי אשמה ובדידות שאת לא "נורמלית" ולא שמחה, כפי שכולם מצפים ממך ואת מצפה מעצמך. בפועל ידוע, שההריון והלידה מעוררים מנעד של תחושות - חיוביות ושליליות, צפיות ופחדים. חשש וחרדה לפני ובמהלך ההיריון והלידה הם טבעיים, אך כאשר עוצמת החרדה עולה ומפריעה לתפקוד, כנראה שמדובר בטוקופוביה.   

טוקופוביה Tocophobia – פחד וחרדה מההיריון והלידה, מונח שבא מהמילה היוונית Tokos - לידת תינוק. 20% מהנשים בהריון תקין (שאינו בסיכון) מדווחות על פחד לידה חמור, אך רק 1% מהן פונה לטיפול. כל היתר סובלות בשקט וממשיכות לחוש חרדת לידה, פחד מהריון, פחד למות בלידה, התקפי חרדה והמון בושה.

קצת סדר, שתרגישי שאת לא לבד זה יכול להוריד חרדה!

מקובל לחלק את הטוקופוביה ל-3 סוגים:

טוקופוביה ראשונית

מתייחסת לנשים לפני היריון ראשון או במהלכו. חווית החרדה עלולה לגרום: לקשיי שינה, לסיוטי לילה, לקשיי ריכוז ותפקוד ואפילו לכאבים סומאטיים כמו: כאבי בטן, הקאות, דופק מהיר, קוצר נשימה התעלפות ועוד. לעיתים הפחד העצום מההיריון והלידה והחוויה השלילית בתקופה זו, עלולים אפילו לגרום להחלטה לסיים את ההיריון, למרות היותו רצוי.
 

טוקופוביה משנית לאחר לידה קשה

לעיתים חוויה של לידה טראומטית עלולה לגרום להתפתחות של הפרעה פוסט טראומטית. חווית החרדה עלולה לגרום: לסיוטי לילה, לחרדה מפני הלידה, לעצבנות, לקושי לתפקד. לעיתים הפחד מלידה חוזרת יוביל לבקשה ללדת בניתוח קיסרי, או להימנע מהריון נוסף.
 

טוקופוביה משנית לדיכאון בהיריון

חווית הדיכאון בהריון הקודם, עלולה לגרום לחרדה ופחד מפני התפתחות דיכאון חוזר גם בהריון הנוכחי. החרדה מפני הדיכאון, היא בעצם הגורם להתפתחות הטוקופוביה בהריון הנוכחי.

למה לסבול מטוקופוביה אם אפשר לטפל בחרדה מהריון ולידה?

רק 1% מתוך 20% הנשים הסובלות מטוקופוביה פונות לטיפול, כל היתר ממשיכות לסבול מבושה וחרדה העצומה. המחקרים והנסיון בקליניקה שלי מוכיחים שטיפול אפקטיבי, נקודה. 50% נשים שפנו לטיפול הצליחו ללדת בלידה רגילה, ולא בניתוח קיסרי כפי שביקשו בתחילה. למה אני מספרת לך את כל זה, כדי לעודד אותך להיות אמיצה ולקבל טיפול.

איזה טיפולים יעילים לטיפול בטוקופוביה?

  • מניסיון בקליניקה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עוזר מאוד לטיפול בטוקופוביה. היתרון של טיפול ב-CBT לחרדת לידה שזהו טיפול ממוקד בבעיה עצמה. יתכן שהקושי שלך הוא נקודתי רק סביב ההיריון והלידה, ולא מדובר על חרדה בכל התחומים. זו גם הסיבה שבטיפול ב-CBT אפשר להשיג תוצאות בטיפול קצר מועד.
    בטיפול ב-CBT נתרגל דרכי התמודדות עם מצבי הלחץ. נתאמן בשינוי כשלים בהגיון ובמנגנוני חשיבה "מוטעים", שמזינים ללא הפסק את החרדה. לרוב בטקופוביה מקור החרדה מתקשר לחשש מחוסר תפקוד בזמן ההיריון והלידה, חרדה מחוסר יכולת להתמודד עם הלחץ וחרדה מהחרדה.

     

  • בטיפול אישי ואם תרצי בטיפול זוגי נעבד את חוויית הלידה הקודמת, שאולי הייתה קשה וטראומטית שיכולה להיות מקור לחרדה ולטוקופוביה בהריון ובלידה הנוכחיים. נבנה ביחד תוכנית לידה מותאמת אישית, שתאפשר לך להגיע להריון וללידה בתחושת שליטה, יותר מוכנה ורגועה.
     

  • בטיפול נשלב גם תירגול בשיטות הרפיה  בהתאם לצורך שלך. כמובן האימון בהרפיה עצמית יקל עלייך בהריון ובלידה עצמה.
     

חבל שתיסבלי מטוקופוביה והתקפי חרדה. טיפול ממוקד ורגיש ממילדת ומטפלת רגשית, באמת יכול לעזור לך "לא לפחד מהפחד" - בואי נדבר.

bottom of page