טיפול רגשי בהריון ובלידה אחרי פגיעה מתקיפה מינית
חדר הלידה עלול להיות כמו "שדה מוקשים" פוטנציאלי לשחזור טראומות לנשים שנפגעו בתקיפה מינית. הגוף נחשף לבדיקות פולשניות במעקב ההיריון ובחדר הלידה, נוצרים מצבים של אובדן שליטה על הגוף, מתפתחות אינטראקציות עם גורמי סמכות רפואיים ולעיתים קשה לתת אמון בצוות המטפל.
הלידה עלולה להיתפס כמשבר אצל כל אישה ובפרט אצל מי שעברה פגיעה מינית שעלולה לחוש, חשופה ללא מנגנוני הגנה ולכן התגובות הפוסט טראומטיות (PTSD) עלולות להתעורר מחדש.
מה את עלולה לחוש בהריון ובלידה? רק כדי שתדעי שזה בסדר
למה הריון ולידה עלולים להזכיר לך את הפגיעה המינית?
ההיריון והלידה הם צמתים שעלולים לטלטל אותך, כי הם מפרים את האיזון שאולי כבר השגת לאחר התקיפה המינית. אולי יעזור לך להכיר את הסיבות שבגללם איזונים אלו עלולים להיות מופרים ולהבין שאילו תחושות לגיטימיות ושאת לא אשמה!
-
שניים בגוף אחד – נשים רבות בהריון חשות שהן חולקת את גופן עם משהו אחר. אצל נשים שנפגעו מאלימות מינית תחושה זו עלולה להתגבר ולהתפרש באופן לא רצוני כפלישה ואיום של התוקף. תפיסה לא מודעת זו מעוררת יחס שלילי כפלי העובר שעלולה להפחיד אותך.
-
הגוף כמיכל – רבות מהנשים בהריון טרודות מדימוי הגוף המשתנה ומכך שכאימהות הן הכלי שמחזיק את התינוק ודואג לביטחונו ושלומות. נשים לאחר תקיפה מינית עלולות לחוש במלכוד, כיוון שלעיתים בעקבות הפגיעה הן אינן סומכות על גופן ותופסות אותו כ"מיכל פגום".
-
זיכרונות טראומטיים – הבדיקות במעקב ההיריון עלולות לשחזר את הזיכרונות המקוטעים מהטראומה. נשים בהריון נדרשות לפשוט בגדים, לשכב בכל מיני תנוחות ולהרפות. רוב הנשים נבוכות מכך, אך עבור נשים שעברו תקיפה מינית מצבים אלו עלולים להחיות את זיכרונות ההתעללות.
-
חוסר שליטה – ההיריון והלידה מעוררים אצל רוב הנשים פחד מ"הלא נודע". אצל נשים שנפגעו מאלימות ומתקיפה מינית חששות וחרדות אלו עלולים להתעצם. הנחייה כמו ל"הרפות" בשכיבה עלולה לתפוס תאוצה ולהזכיר את הטראומה.
איך טיפול של מילדת ומטפלת רגשית ייתן לך את מה שאת צריכה בלידה?
הלידה עצמה היא אתגר עצום עבור מי שנפגעה מתקיפה מינית. הלידה עלולה להעצים קשיים סביב מצבים של ירידה בהגנות, חוסר שליטה, תלות, אינטראקציה עם גורמי סמכות ומתן אמון בצוות הרפואי. בדיוק מסיבות אלו חשוב שתקבלי טיפול מקצועי קשוב ואכפתי ממיילדת שהיא גם פסיכותרפיסטית.
בטיפול הרגשי ובטיפול זוגי נעבד את חווית הטראומה, כדי שנזהה את הקשיים והטריגרים האינדיבידואליים שעלולים לעלות את זיכרון הטראומה במהלך הלידה. הניסיון שלי כמיילדת בכירה עם תהליך הלידה ושלל הפרוצדורות בחדר הלידה יעזרו לנו לצפות מראש את הקשיים והאיומים, להתכונן ולמצוא "מעקפים" ספציפיים עבורך.
בטיפול נחשוב ביחד מה יעזור לך להרגיש יותר רגועה ובטוחה? איזה יחס מיוחד תרצי מהצוות כדי לסמוך עליו? איזו תמיכה תרצי כדי להיות שותפה בלידה במידה שמתאימה לך? איזה מידע והכנות נדרשות לך בשלבי הלידה כדי להרגיש יותר וודאות ושליטה?
נכין תוכנית לידה מותאמת אישית, שתנגיש לצוות במיון יולדות, בחדר לידה ובמחלקת יולדות את הצרכים הייחודיים שלך. נחליט גם איזה מידע תרצי לספר לצוות לגבי הטראומה וגם מה ישמור עלייך ועל הגבולות שמתאימים לך.
בהריון ובלידה אחרי פגיעה מתקיפה מינית חשוב שתקבלי את כל התמיכה שאת צריכה - מטיפול רגשי, ליווי הריון אישי וכמובן תוכנית הלידה מותאמת. כל אלה יתנו לך יותר הגנה ושליטה במציאות המשתנה של ההיריון והלידה.