top of page

טיפול רגשי אחרי לידת פג ולידה מוקדמת

מוקדם מידי הופיעו לך צירים והייתה ירידת מים. שום דבר לא הכין אותך ללידה של פג בשבוע כל כך מוקדם. תכננת להספיק עוד המון לפני הלידה. האמת גם העובר עדיין לא היה מוכן, והמערכות לא בשלות. עוברים לחיות בפגיה, ממשמרת למשמרת מיום ליום. החיים ברכבת הרים – ציפיות ואכזבות; סיכונים וסיכויים; התמודדות והמון אי וודאות.

מה ההגדרה היבשה ללידת פג ולידה מוקדמת?

לידת פג היא בעצם לידה מוקדמת מכל סיבה שהיא. לידת פג מוגדרת כלידה משבוע 23 עד שבוע 36. כמובן, שככול שהפג נולד בשבוע מוקדם יותר, כך מערכות הגוף הקיימות פחות בשלות והסיכון לסיבוכים ולנזקים עתידיים גדולים יותר.

נעשה קצת סדר, אבל תמיד יש ניסים!

כשמדברים על הסיכוי של פגים לשרוד, שבוע הלידה קצת יותר משמעותי ממשקל הפג, אבל הכל לגופם של כל פג ופגה:

  • פג שנולד משבוע 23 עד שבוע 24 יש אופטימיות זהירה לגבי הסיכויים שישרוד.

  • פג שנולד משבוע 25 עד שבוע 26 הסיכויים לשרוד באיכות חיים עולים.

  • פג שנולד בשבוע 27 עד 31 סיכויים גבוהים לשרוד באיכות חיים טובה.

  • פג שנולד בשבוע 32 עד שבוע 36 סיכויים טובים מאוד לשרוד ולחיות ללא זכר לפגות.

מצב הפג גם יכול להיות מושפע מהיכולת לזהות לידה מוקדמת, ולבצע את ה"הכנות" הנדרשות מראש. כך גם כשהפג יולד מוקדם, הוא עדיין יהיה יותר מוכן לחיים מחוץ לרחם. במחלקת הריון בסיכון ובחדר לידה יינתן טיפול תרופתי לדוגמא: זריקת הצלסטון להבשלת הראות; אנטיביוטיקה למניעת זיהומים לאם ולעובר; ומגנזיום שמגן על כלי הדם של העובר ומונע דימומים.  

במקביל לעיתים יינתן טיפול תרופתי לאם, במטרה לעכב את הלידה המוקדמת והתפתחות הצירים.

כמה קשה? במקום לחזור הביתה ולחבק את התינוק, הפג נשאר באינקובטור בפגיה

לידת פג היא תמיד לידה מוקדמת, מפתיעה ובניגוד לציפיות! רק מקצת מהקשיים של הורים לפגים

גורם ההפתעה הוא מרכזי. בניגוד לכל הציפיות שלנו לחזור עם תינוק בריא הביתה ולהשתחרר ביחד מבית החולים, נפרדים. בפועל ההורים "משוחררים" הביתה והתינוק או התינוקת נשארים לבד בפגיה, לא בידיים של אבא ואמא, אלא בידיהם של האחיות והרופאים בפגיה.

הניתוק המהיר בחדר הלידה כדי להציל את הפג גם הוא קשה ביותר. במקום להניח את הפג "סקין טו סקין" לבונדינג על החזה של אמא וקירבה לאבא, הפג מופרד ומטופל ע"י צוות הפגייה ומראים אותו להורים מבעד לאינקובטור.

הכניסה הראשונית לפגיה מאוד טראומתית ונצרבת לשנים. במקום לחבק את התינוק שזה עתה נולד, רואים את הפג באינקובטור, מחובר לחוטים, צינורות, מכשירים, עירוי נוזלים ואולי טובוס להנשמה עם צפצופים בלתי פוסקים.

ברגע שנולד הפג גם נולדת דאגה אין סופית, אי וודאות וחוסר אונים. ההורים וכל המשפחה נעים בין ייאוש לתקווה. הפחד שפתאום יגיע טלפון מהפגייה. התסכול כהורים רק עולה כאשר אין שליטה ואין הרבה מה לעשות, חוץ מלשאוב ולשאוב חלב ולחבק כמו "קנגורו" את הפג ולגייס אופטימיות.

לפעמים מרוב חוסר שליטה ואי וודאות חוששים להתקשר לפג, ולתת לו או לה שם. המציאות המטלטלת בפגיה והמראה של התינוק שלך באינקובטור עם כל הצינורות בטיפול נמרץ, לעיתים מקשה להאמין שנצא מזה. הזהירות והפסימיות לעיתים מקשים להתקשר ולשחרר את הפחד שיקרה משהו.

הפגייה כמקום מבודד והפחד מזיהומים גם מקשים על החיבור הטבעי. בפגייה אסורה כניסה לבני משפחה, אחים, סבים, דודים וחברים. לעיתים גם אחר כך בבית יש "נוהל ביקורים ויציאות מהבית". כמובן שהבידוד הפיזי הזה, שונה מהכניסה הטבעית של תינוק "רגיל" לעולם עם כל המשמעויות הרגשיות והפיזיות.

אי-הוודאות לעיתים נמשכת עד שסוגרים את הפער של "הגיל המתוקן" ואפילו עד כיתה א'. בשנים הראשונות המעקבים הבלתי פוסקים גם לא משחררים מהדאגה והעומס. לפעמים רק בכיתה א' אפשר להבין את ההשפעות של תקופת הפגות ולנשום לרווחה.

כמובן יש עוד קשיים רבים, אבל יש גם הרבה תקווה ולרוב השפעות תקופת הפגות יחלפו.

מי פונה לטיפול בהתמודדות עם לידה מוקדמת ולידת פג ומתי להתחיל בטיפול?

לידה מוקדמת ולידת פג הן ללא ספק לידיות טראומטיות לאמא לאבא (או לכל שילוב אפשרי) ולכל המשפחה. עיבוד חווית הלידה יתרום משמעותית להורים בהתמודדות עם תקופת הפגות, שנצברת כתקופה משברית אישית וזוגית.

פעמים רבות דווקא בתקופת האשפוז - במרוץ העמוס בין הפגייה, הבית, העבודה והשגרה, ההורים לא מתפנים לטיפול רגשי. בתוך הסערה חייבים לתפקד, אין זמן לנשום ולהתבונן במציאות המאתגרת שנולדה. כמובן שאם אפשר עדיף וכדאי כן להתפנות לטיפול רגשי, כמה שיותר קרוב למועד הלידה. פנייה מוקדמת לתמיכה ולטיפול יכולה להפחית את המצוקה, ולשפר את איכות החיים באופן מידי בתקופה העמוסה והמורכבת הזו.

טיפול רגשי יכול מאוד לעזור גם בדיעבד. מומלץ להגיע לטיפול פסיכותרפי כהכנה לפני כניסה להריון הבא ולפני הלידה. טיפול בחרדות ובטראומות שמעוררת לידת הפג, יפנה מקום ללידה חדשה, לתינוק הבא והתמודדות מיטבית.

אף פעם לא מאוחר. לקליניקה מגיעות גם נשים רבות שילדו פג לפני שנים רבות. חווית לידת הפג צרובה ומהדהדת גם לאחר שנים. לעיתים הטראומה כל כך חזקה והפחד לגעת בה כל כך מודחק שנפגעת איכות החיים, בשינה, בתפקוד, בזיכרונות בזוגיות, בהורות ובכלל.

מה עושים בטיפול הרגשי והאם זה בכלל יעזור?

בטיפול רגשי או בטיפול זוגי נעזר במגוון כלים ונעבד את תהליך הלידה ואת כל רצף האירועים שהובילו להפסקת ההיריון ולידה המוקדמת. לעיתים נתייחס לתקופת ההיריון בסיכון שגם היא יכולה להיתפס כחוויה טראומטית. בפגישות נשחזר את תהליך הלידה ואת המעבר החד לחיים בפגיה. נתייחס גם לחיים לצד החיים בפגייה, לשגרה העמוסה, למשפחה, לעבודה ולכל ההתמודדות.

בטיפול נתייחס לכל הנושאים שיעלו: לציפיות, לשינויים, לתסכולים לאי הוודאות, לחוסר האונים, לחוסר השליטה ועוד. ניגע ברגשות מורכבים כמו: כאב, חרדה, אשמה, כעס ועם זאת גם תקווה, התמודדות והתפתחות.

הטיפול בקליניקה ועיבוד החוויות במקום בטוח, לא שיפוטי ותוך שמירה על הגבולות שלך - יאפשר לך ולכם, להתמודד, לשפר את איכות החיים ולחזור לחיים.

טיפול מותאם קשוב ומקצועי יפחית את השפעות הלידה הטראומטית ויפנה מקום לעצמך, לזוגיות, למשפחה ואולי ללידות הבאות :)

bottom of page