איריס רז מיילדת ומטפלת רגשית
בכול הקשיים והמשברים סביב ההריון, הלידה, הזוגיות והורות...
היי, נעים להכיר,
אני כאן בשבילך, בשבילכם ובשבילכן
מה מיוחד בשילוב של מילדת מנוסה ופסיכותרפיסטית מקצועית?
כמיילדת וכמנהלת חדרי לידה (לשעבר) לרוב אני שותפה ליצירת חיים, אך דווקא במצבים ההפוכים נדרשת רגישות יתר.
כבר מעל 30 שנה שאני מיילדת ומעל-6 שנים שאני מתמחה בטיפול באובדן הריון מכל סוג, מכל סיבה ורואה את כל הצדדים (היולדת, המלווים, הצוות הרפואי ואפילו העובר).
תהליך ההיריון ואירוע הלידה יוצרים רגעים מכוננים ומשמעותיים בחיי האישה, הגבר והמשפחה. כמטפלת אישית וזוגית, אני מכירה מקרוב את הרגשות העצומים שנולדים עם הלידה ועוד הרבה לפני. כמיילדת, אני נוגעת במנעד התחושות, הקולות והבכי -משמחה ענקית, עד של עצב תהומי וכל מה שביניהם.
למה חשוב להיות בידיים טובות ומנוסות, דווקא כשחוזרים בידיים ריקות?
ליוויתי וילדתי מאות נשים בכל המצבים – "רגילים" ומורכבים. המשותף לכל הלידות שהן מהוות צומת מרכזי - שמעלה צרכים פיזיים וריגשיים. הידע המעשי שצברתי (ועדיין) כמיילדת בכל קשת המצבים של הלידה כולל ה"קצוות", מאפשרים לי לספק לך כלים פרקטיים ותובנות להתמודדות. הניסיון כמטפלת זוגית ומשפחתית וכפסיכותרפיסטית (טיפול רגשי בדומה לטיפול פסיכולוגי) וההבנה עמוקה של הצרכים הריגשיים של האישה, הגבר, והמשפחה בעקבות הטראומה - מאפשרים לי לספק לך מענה ממוקד וטיפול רב-תחומי בקליניקה. השילוב בין ההתמחויות מאפשר לי לדייק איתך בדיוק את מה שקרה ומשם להתקדם...
מה אפשר להרוויח מהטיפול? יש תקווה
שלל המשברים סביב ההיריון והלידה מעלים באופן טבעי רגשות עזים וקשים כמו: כאב, כעס, אשמה, תסכול אי-וודאות, בדידות ועוד ועוד. חבל לסבול לבד. מומלץ לבוא לטיפול כמה שיותר קרוב לאירוע הטראומתי. כך גם מראים המחקרים וגם הניסיון שלי בקליניקה. טיפול רגשי אינטגרטיבי ממיילדת פסיכוטרפיסטית - יקל על הכאב, ישפר את יכולות ההתמודדות ויחזיר אותך לחיים.
בקליניקה ניצור סביבה: קשובה, בטוחה, מקצועית ולא שיפוטית. ניגע בעדינות בקצב שלך באותם רגשות קשים וחוויות כואבות. כך נצליח ביחד: להתבונן, לעבד, להקל, לתת לך כלים ואולי ליצור תקווה ולפנות מקום להריון הבא.
האם הטיפול יעזור, מה אפשר לצפות מהטיפול הרגשי וגם מה פחות ריאלי?
אני לא אוכל לקחת ממך את הכאב, או ללחוץ על כפתור שיקצר את משך הסבל ושיכניס אותך שוב להריון (הלוואי), אבל כן אוכל להקל, ולהפחית את התחושות הקשות שעולות.
יש לך כתובת, אוזן קשובה, מנוסה ומבינה!
בקליניקה אפשר לבכות, זה הכי טבעי, אני לא נבהלת אבל גם לא קהת חושים. אני די בטוחה בעצמי ובך שנשיג את המטרה - להפחית את החרדה והכאב, לתת לך כלים להתמודדות ולהחזיר אותך לחיים ואל עצמך.
מה הם תחומי ההתמחות בטיפול רגשי ממוקד למשברים בהריון ובלידה?
ההתמחות שלי בקליניקה היא טיפול בכל אותם מצבים שמשהו השתבש בהריון ובלידה. רובינו מכירים את המזל טוב ואת מה יש לך בעגלה?
אני מתמקדת בטיפול פסיכותרפי דווקא בצדדים הפחות מוכרים, היותר מושתקים והיותר כואבים של ההיריון והלידה (אבל ממש לא רק):
-
לידה שקטה – אובדן הריון ומות עובר ברחם (IUFD) המוגדר משבוע 22 - אם בשל הפסקת דופק, בעיות גנטיות או מומים.
-
הפלות חוזרות ואובדן הריון - הפסקת הריון עד שבוע 21, מכל סיבה: בשל הפסקת התפתחות ההיריון באופן פתאומי, מחלות רקע או הפסקת הריון יזומה.
-
לידת פג ולידה מוקדמת - לידת פג מוגדרת עד שבוע 37 של ההיריון. פג שלא שרד עד 30 ימים, ההגדרה הקרה היא מוות פג. באופן יבש, הפג נחשב כנפל לידה ללא מנהגי אבלות.
-
הריון ולידה לאחר טראומה בלידה קודמת - טיפול בכל המצבים של שהיולדת חשה טראומה בלידה. לרוב טראומה בלידה מובילה לתחושת חוסר אונים, חוסר מסוגלות, חרדה ודיכאון.
-
חרדה ודיכאון בהריון ולאחר הלידה - עד 20% מהיולדות עלולות לסבול מדיכאון לאחר לידה, בעוצמות שונות. הריון ולידה חדשים עלולים להעלות שוב קשיים רגשיים ודיכאון.
-
הריון ולידה לצד וגיניסמוס וטוקופוביה - וגיניסמוס מוגדר כקושי בקיום יחסי מין המלווים בכאב עד כדי הימנעות. טוקופוביה מוגדרת כפחד וחרדה מפני הריון.
-
הריון ולידה לאור פגיעה מתקיפה מינית - הריון ולידה אצל נשים שעברו תקיפה מינית עלול לעורר מחדש את הטראומה מהתקיפה וליצור קושי בהריון ובלידה.
-
טיפול בזוגות וליווי לבני זוג - טיפול משותף וטיפול רגשי לגברים השותפים לקשיים ואירועים טראומטיים בהריון ובלידה. הגבר הוא חלק משמעותי בהריון ובלידה וכמובן גם לו קשה וכואב.
לכל תחום יש את המאפיינים הספציפיים שלו ולעיתים "הצרות באות בצרורות", אך כמובן אין טיפול אחד שדומה לקודמו וכל שיחה מותאמת לכל אחת ואחד.
למי הטיפול הרגשי והטיפול הזוגי יכולים להתאים?
לקליניקה מגיעים נשים וגם גברים, אמהות ואבות לטיפול אישי או זוגי עם צרכים וכאבים שונים. המשותף לכולם, משברים וקשיים שונים בדרך להריון וללידה ובהורות החדשה.
חלק מהאנשים מקבלים המלצה חמה מפה לאוזן (ועכשיו גם כאן בד"ר גוגל), וחלקם מופנים ע"י: גניקולוגים, מיילדות ,צוותי בריאות הנפש, אחיות טיפת חלב, עו"ס בבית החולים או כבר בבית בקופת חולים (הם פשוט מכירים אותי, בכל זאת ניסיון של מעל 30 שנה).
כאמור, הזמן לא מקל, כדאי לקבל תמיכה וליווי מקצועי כמה שיותר מוקדם וקרוב לאירוע. כמובן שאף פעם לא מאוחר, גם אחרי שנים כדאי לטפל ולחוש הקלה.
מה הם שיטות הטיפול והכלים שיתמכו בך לפני, בהריון, בלידה ולאחריה?
המשברים והטראומות סביב ההיריון והלידה מעלים קשיים רבים: פיזיים, רגשיים, משפחתיים, חברתיים ונוגעים כמעט בכל תחומי החיים. עולים רגשות כואבים ועמוקים שמקשים באופן טבעי על התמודדות וחזרה לשגרה.
בכל שיטת טיפול שנבחר הכי חשוב שיהיה לך נוח - לדבר, לפתוח, לשתף, לבכות, לעבד וגם להתרומם.
השיח הפתוח שניצור יעזור לך - לעבד את ההריון והלידה, לפתח מקורות תמיכה וכוחות (פנימיים וחיצוניים) וכלים להתמודדות.
בטיפול הרגשי האישי ובטיפול הזוגי נשלב בהתאם לצורך טכניקות ממוקדות טראומה כמו:
-
CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד טראומות וקשיים בהריון ובלידה.
-
SEE FAR CBT - פסיכותרפיה לטיפול ממוקד במצבי: בחרדה, טראומה, מתח ולחץ.
-
EMDR - פסיכותרפיה לעיבוד מחדש של טראומות באמצעות תנועות עיניים. שיטה לטיפול באירועי חיים שליליים.
-
כלים טיפוליים - שיטות הרפיה, דמיון מודרך, מיינדפולנס, קלפים טיפוליים ועוד.
בנוסף לשיטות הטיפול המשולבות בטיפול הרגשי ישנם עוד כלים שיכולים לעזור: קבוצות תמיכה, ליווי הריון ולידה ˚360, תוכנית לידה מותאמת אישי.
שורה תחתונה, מה חשוב לי להגיד לך?
הגעת עד לפה כנראה שחשוב לך מעצמך ומסביבתך. הסטטיסטיקה אמנם מכה בחוזקה והקושי עצום, אך הכאב אינו גזירת גורל. עזרה וליווי מקצועי מכל סוג וצורה שמתאימים עבורך, יעזור לך להתרומם, לחזור לחיים ולהיות מי שהיית לפני שזה קרה, ואולי להיות שוב בהריון ולחוות לידה...
*אגב, אם כבר שאלת אני גם אמא ל-4 ילדים נפלאים, סבתא גאה ל-3 נכדים מקסימים ולעוד נכד שלא זכיתי להכיר, כי הסטטיסטיקה של הלידות השקטות הכתה גם בנו.
*אגב נוסף, ממש השתדלתי לכתוב לשניכם - אבא אמא שבדרך או בהווה. גבר, אם תרגיש מודר זו ממש לא הכוונה. פשוט יש יותר מבקרות ובכל זאת נשים יולדות. ברור שגם לך כואב, שגם אתה שותף וביחד אפשר להרגיש פחות לבד.
*אגב אחד אחרון, הנה הניסיון המקצועי וההשכלה שלי כמטפלת וכמיילדת (בסורוקה, איכילוב ורמב"ם). לא כדי להשוויץ, אלא כדי לתת לך את הביטחון שיש כאן כתובת מקצועית רגישה, קשובה ואכפתית שמלווה אותך.
השכלה כמטפלת רגשית וכמיילדת
-
הכשרה בטיפול זוגי ומשפחתי בגישה הנרטיבית, מכון ברקאי.
-
מוסמכת בפסיכותרפיה בגישת C.B.T, מטעם משרד הבריאות.
-
הכשרה בכלים טיפולים: קורס מטפלי EMDR בהדרכת ד"ר אודי אורן; קורס SEE FAR CBT בהנחיית פרופ' מולי להד; קורס עבודה עם קלפים טיפוליים.
-
קורס הכשרה למיילדות בהתערבות במצבי קיצון ומשבר במיילדות, ע"י פרופ' מולי להד, ביה"ס לסיעוד, איכילוב.
-
קורס לטיפול בנפגעות תקיפה מינית, מרכז רפואי אוניברסיטאי סורוקה.
-
מוסמכת MA בניהול מערכות בריאות MPH , אוניברסיטת CLARCK.
-
בוגרת ביה"ס לסיעוד ע"ש ע.ילין, ביה"ח רמב"ם כולל קורסים מתקדמים: במילדות CNM, בגניקולוגיה, בהנקה ובסיעוד.
ניסיון מקצועי כמיילדת וכמטפלת רגשית
-
פסיכותרפיסטית ומטפלת רגשית לנשים ולזוגות בכל מנעד מצבי משבר וקושי סביב הריון ולידה בקליניקה פרטית בבאר שבע ובתל אביב. מנחת קבוצות לזוגות שחוו אובדן הריון.
-
מילדת בכירה ולשעבר מנהלת חטיבת חדרי לידה ומיון יולדות ביה"ח סורוקה ובאיכילוב.
-
יו"ר ארגון המיילדות בישראל, לשעבר - קדמתי את תקינת המיילדות, קידמתי את מעמדן המקצועי של המיילדות ופיתחתי תוכניות הדרכה ארציות.
-
ריכוז קורסים מתקדמים ארציים במיילדות ובגניקולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. הדרכה קלינית בחדר לידה ופיתוח תחום הלידה הטבעית וביסוס ההנקה מרגע הלידה, בסורוקה.
-
ניסיון קודם כאחות במחלקת נשים וכאחות אחראית ביחידה לטיפול נמרץ פגים וילודים, בביה"ח רמב"ם.
שותפה במחקרים בתחום הלידה, היולדות, הילודים והמיילדות. מעורבות בתהליכי חקיקה במשרד הבריאות ובקופות חולים בתחומים אלו. -
מרכזת תחום פיתוח מקצועי והתנסות קלינית בתחום הסיעוד בבית חולים סורוקה.
-
מרכזת התוכנית לתמיכה בצוותים רפואיים ופרה-רפואיים, בבית חולים סורוקה.