top of page

טיפול רגשי בהפלות חוזרות ובאובדן הריון

כשראית את שני הפסים הוורודים, גם החיוך התפשט. הפנטזיה הלכה ונבטה בבטן ואפילו אולי כבר ראו. שום דבר לא הכין אותך לדימום שהופיע פתאום או למבט הקפוא באולטרה סאונד, שמבשר את הבאות...

לעובר שלך אין דופק.

הכל מתרסק ופרץ הדמעות שוטף אותך.

כמיילדת בכירה וכפסיכותרפיסטית וכמטפלת זוגית לצערי אני מכירה מקרוב את הקושי והבדידות מהרגע שבישרו לך על הצורך בהפסקת הריון. טיפול רגשי בדומה לטיפול פסיכולוגי, יאפשר לך לשתף ולפתוח את הכאב הקשה מנשוא.

בקליניקה ניצור סביבה: קשובה, בטוחה, מקצועית ולא שיפוטית. ניגע בעדינות רק איפה שתרשי (או תרשו כזוג). בקצב שלך ניצור את החיבור, כדי שנצליח ביחד: להתבונן, לעבד, להקל, ואולי ליצור תיקווה ולפנות מקום להריון הבא.

מה ההגדרה היבשה של הפלה ואיך הסטטיסטיקה נותנת תקווה?

כשאומרים במרפאה או בבית החולים "הפלת", בעצם כאילו מתכוונים לפעולה מכוונת שאת עשית. את לא אשמה ואין לך שליטה במצב. העובר הפסיק להתפתח או כל סיבה אחרת, שעכשיו לצערנו צריך להפסיק את ההיריון.

הפלה מוגדרת כאובדן הריון עד שבוע 21, משבוע 22 ומעלה אובדן היריון יחשב כלידה מוקדמת (עד שבוע 36) או כלידה שקטה.

הסיבות להפלות ולאובדן ההיריון רבות: חוסר התפתחות של העובר; בעיות גנטיות והפרעות כרומוזומליות, מומים; קשיים בהשרשת השליה, מבנה לא תקין של הרחם וצוואר הרחם; קרישיות יתר ובעיות תורשתיות. הסיבה הנפוצה ביותר להפלות היא בעצם אינה מוסברת. כך נוצר קושי נוסף באי הוודאות וחוסר השליטה.

לצערנו, השכיחות להפלה חוזרת, גבוה יותר בקרב נשים שעברו הפלה אחת. הפלה חוזרת (RM) מוגדרת במצבים של שתי הפלות או יותר, לפני השבוע 20 להריון. שיעור ההפלות החוזרות עומד על כ-3-5% מההריונות. הסיכון להפלה חוזרת  אחרי שלוש הפלות עולה ל-30% ויותר. כמובן שהסטטיסטיקה פחות משמעותית. בשבילך כל הפלה היא אובדן. הצד האופטימי של הסטטיסטיקה, שכ-75% מהנשים בהפלות חוזרות, בסופו של דבר נכנסות להריון ויולדות.

ברוב המרכזים נהוג להתחיל ברור לאחר שתי הפלות רצופות. רק אז בוחנים אפשרות להגדרת הריון בסיכון וקבלת טיפול בהתאם.  

מה יש בטיפול הרגשי להפלות חוזרות ולאובדן הריון?

הפלה ואובדן הריון בכל שלב ומכל סיבה, זהו אירוע מטלטל וטראומטי ליולדת ולבני הזוג. כל מגדל הקלפים של הצפיות שבנית בהריון והרבה לפניו, מתרסק ונופל. כל הפלה קשורה בתחושת אובדן: אובדן העובר, אובדן הביטחון ביכולות ללדת, אובדן הצפיות ועוד שרשרת של אובדים.

בטיפול הרגשי נאפשר גם לרגשות קשים וכל כך לגיטימיים לעלות באופן טבעי ללא שיפוטיות. ניגע בקצב שלך בתחושות כמו: כאב, אכזבה, כישלון, חוסר אונים, כעס, אובדן שליטה, חרדה ואפילו דיכאון. מטרת הטיפול לאפשר לך לעבד את החוויה והרגשות שעולים, לספק לך משאבים וכוחות להתמודד עם הקשיים, ליצור אמון בעצמך ובתהליך לצאת מחוזקת לחיים ואולי גם להריון וללידה הבאים.

הטיפול יכלול שיחות תוך שילוב שיטות שיתאימו לך. מניסיון טיפול משולב CBT עוזר מאוד לטיפול בטראומה שאחרי הפסקת הריון. ה-CBT הוא טיפול קצר מועד שמתמקד בפרשנות שאנו נותנים לאובדן ההיריון ולרגשות השלילים כתוצאה מההפלות. בטיפול נלמד לשים לב גם לרגשות חיוביים לפתח ערך עצמי ותחושת מסוגלות "להחזיק את ההיריון והלידה". נשלב בטיפול בהתאם לצורך גם טכניקה של מינדפולנס, הרפיה וכלים טיפוליים נוספים.

למה חשוב לטפל בהפלות חוזרות ובהפסקת הריון?

  • חוסר טיפול בהפלות חוזרות ובאובדן הריון עלול לגרום להתפתחות טראומה (PTSD), לירידה באיכות החיים, לחרדה ולקשיים בהריון ובלידה הבאים.

  • עדיף שנתחיל בטיפול רגשי כמה שיותר קרוב למועד הפסקת ההיריון, אבל אף פעם לא מאוחר.

  • התמיכה והטיפול הרגשי יפחיתו את החרדות, יעלו את תחושת הביטחון ויכינו אותך טוב יותר להריון הבא.

לקליניקה מגיעים נשים וגברים אימהות ואבות שהדרך במסע להורות השתבשה להם.

 

נחזיק אצבעות שיתפתח הריון חדש, אז אולי תרצי שנשלב גם ליווי הריון אישי ותוכנית לידה מותאמת. אלו שיתנו לך את כל הביטחון שאת צריכה.

bottom of page