top of page

טיפול רגשי בדיכאון וחרדה בהריון ובדיכאון אחרי הלידה

כולם אומרים לך בשעה טובה להריון הנחשק, ומזל טוב לאחר הלידה המשמחת. אצלך בפנים בניגוד גמור לציפיות (שלך מעצמך ושל החברה ממך), הבכי לא פוסק. מבצבצות תחושות של: פחד, חרדה, דכדוך ודיכאון מהלידה ומההיריון. האירוע הכי משמח ומשמעותי בחייך, דווקא גורם לעצבות, למשבר ואולי לא להתחבר להריון, ללידה, לתינוק או לעצמך.

קצת נתונים יבשים על חרדה ודיכאון בהריון, דכדוך ודיכאון לאחר לידה, שתדעי שאת לא לבד!

את לא לבד ולא אשמה! הסטטיסטיקה גם מראה שנשים רבות חוות חרדה ודיכאון כבר בהריון ואולי חרדה ודיכאון לאחר הלידה.

15% - 25% נשים חוות חרדה בהריון בעיקר בשליש הראשון והאחרון.

16% - 20% נשים חוות דיכאון בהריון עצמו, שאם לא יטופל עלול לגרום ללידה מוקדמת.

50% - 70% נשים חוות בייבי-בלוז דכדוך לאחר לידה, שמאוד שכיח, ולרוב חולף מעצמו.

10% - 15% נשים חוות חרדה ודיכאון לאחר לידה בעוצמות שונות המשפיעות על התפקוד.

המטרה של כל הסטטיסטקה הזו היא אחת, להראות לך שזה לא קרה רק לך, שיש עוד המון כמוך. האימהות שנראות לך מאושרות וזורמות, זה לא בדיוק כך, גם להן קשה.

"התרופה" הכי טובה לקושי הכל כך טבעי, של כל כך הרבה אימהות (ואימהות שבדרך) היא - לשתף.

הבושה והאשמה לא עוזרות לך לצאת מזה, נקודה!

באילו מצבים יתכן שתחווי חרדה ודיכאון בהריון ולאחר הלידה?

ההיריון  והלידה הם אירועים המשמעותיים ביותר בחיים של אמא ואבא. כל כניסה של ילד וילדה לזוגיות ולמשפחה יוצרת שינוי וטלטלה. ההיריון, הלידה וגידול התינוק משנים את מהלך החיים, את שיגרת העבודה ואת סדר העדיפויות. במקום המוכר, "הרגיל" והנוח נכנסת אי-וודאות, חוסר שליטה, חוסר אונים וים של הורמונים. אלו רק חלק מהסיבות המרכזיות לכך שטבעי ולגיטימי שההריון והלידה יעוררו בך חרדה ודיכאון ברמות שונות ובשלבים שונים.

סף החרדה בהריון עולה באופן טבעי 

תשעה חודשים ואפילו יותר של דאגה, ציפיות, אי-וודאות, פנטזיות והמון שינויים הורמונליים וגופניים. ההיריון גם יכול להציף ולהעצים חרדות וקשיים קיימים וכמובן שטראומה בלידה קודמת עלולה ליצור חרדה בהריון הנוכחי. בעשור האחרון יותר נשים חוות חרדה בהריון. הסיבות לכך רבות ביניהן: ד"ר גוגל שתורם לנגישות למידע; השיתוף הבלתי פוסק במדיה ובין חברים; ריבוי בדיקות מעקב סקירות ובדיקות גנטיות; המודעות והלגיטימציה לפחד מהחרדה. טיפול מוקדם ומקצועי יכול למנוע סיבוכים בהריון, בלידה וכמובן להפוך את ההיריון מסבל לחוויה מעצימה.

דיכאון בהריון עלול להתפתח, דווקא בתקופה של התחדשות ושמחה 

לעיתים נשים שחוששות מדיכאון בהריון, חוששות באופן טבעי גם מכניסה להריון – מחולל החרדה. לדיכאון בהריון מגוון סיבות: החמרה של חרדה בהריון הנוכחי או הקודם שלא טופלה; טראומה בלידה קודמת; אירוע דיכאוני בעבר; גיל הריון צעיר במיוחד; הריון לאחר קשיים או הריון בסיכון גבוהה; חוסר במערכות תמיכה; חשיפה לאלימות; תורשה של הפרעות בבריאות הנפש; ומצבי רוח מכל סיבה אחרת.

דיכאון לאחר לידה הוא כמו קשת צרה של צבעים שנעים בין אפור לשחור

נשים רבות לאחר לידה חוות בייבי-בלוז, ומרגישות עצבות, עצבנות, מתח, בכי ללא סיבה ועוד. השאלה מתי הדכדוך הקל והקצר יחסית (2-3 שבועות), הופך לדיכאון לאחר לידה. בדיכאון הצבעים יהיו הרבה יותר קודרים, מתמשכים בעומקים שלא רואים שיש אופק ורוד. בקצה אחד של הסקאלה עלולות לעלות תחושות קשות ומתמשכות של: חוסר שמחה, מועקה, תשישות, חוסר אנרגיה, עצב, חוסר תיאבון וקשיי שינה. בקצה השני של הסקלה הכאב הבלתי נסבל עלול לגרום לחוסר תפקוד, עד כדי מחשבות וכוונות אובדניות לפגיעה בעצמך או בתינוקך. לעיתים חווית הדיכאון לאחר לידה היא של עצבות מתמשכת כל היום וכל יום. יתכן שהטיפול בתינוק יהיה טכני, התיאבון ירד או יתגבר. אולי תחושי גם חוסר אנרגיה, עייפות ואי-שקט. יתכן שגם הביטחון העצמי ירד, התלות תעלה, יעלה קושי בריכוז ובקבלת החלטות ודאגה מוגזמת מדברים רבים ומטרידים. מעל הכל בדיכאון לאחר לידה אולי תחושי בייאוש תהומי, בושה ענקית, בכי בלתי פוסק ותחושה שאת לא מכירה את עצמך כך.

למה זה מגיע לי?

קשה לשים את האצבע ולהשיב לשאלה המטרידה  "למה זה מגיע דווקא לי". ישנם גורמים רבים ומשולבים, הכוללים סיבות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות. המחקר כיום מדגיש את ההשפעות הפיזיולוגיות כגורם המחולל לדיכאון. כך בעצם קצת יותר קל מבחינת האשמה. דיכאון לאחר לידה עלול להתפתח בשל שינוים הורמונליים, מחסור בסרוטונין שפוגע בתפקוד הנוירולוגי המוחי. ההשפעות הפיזיולוגיות "יושבות" גם על מבנה נפשי ומערכת רגשית, לכן שילוב של טיפול תרופתי יכול מאוד לעזור ולהקל.

למה כדאי לפנות כמה שיותר מוקדם לטיפול בדיכאון בהריון ואחרי הלידה?

חשוב לטפל בדיכאון בהריון כדי שתרגישי טוב כבר בהריון, תוכלי להתחבר לעצמך ולעובר, תפחיתי את הסיכון ללידה מוקדמת שנובעת מדיכאון בהריון. טיפול בדיכאון בהריון יסייע גם להתמודדות עם הלידה ויפחית את הסיכון לדיכאון לאחר לידה.

כדאי לטפל בדיכאון לאחר לידה כמה שיותר קרוב להתפתחות הסימנים והתחושות של הדיכאון, כדי לאפשר לך תפקוד והנאה מעצמך, מהתינוק ולמנוע החרפה של המצב. במילים אחרות "אם יש ספק אין ספק", רע לך בואי לטיפול.

מה עושים בטיפול בדיכאון בהריון ולאחר לידה?

הטיפול בדיכאון כולל שיחות ועיבוד המקורות של הפחדים, החרדות והקושי. בטיפול הרגשי ובטיפול הזוגי נקשיב, נשתף ונחשוף בעדינות וללא שיפוטיות ברגשות, במחשבות ובכאבים. מטרת הטיפול לתמוך, לחזק וללוות אותך בתקופה זו. הטיפול ייתן לך כלים להתמודד עם הקושי ובעיקר לראות מעבר לכאב ולהבין שהוא יחלוף.

בטיפול נתמקד גם באיתור מקורות התמיכה והכוחות שיש בך ויש בסובבים אותך. נפעל ליצירת מעגל תמיכה אפקטיבי מבן הזוג, מהמשפחה ומהחברים. השיתוף והדיבור עם הסביבה הקרובה והפחתת הבושה יאפשרו לך קירבה וקבלת כוחות.

הטיפול בשיטת CBT ייתן לך כלים חשיבתיים והתנהגותיים להתמודד עם החרדה והדיכאון. נשלב גם טיפול במינדפולנס להקלה על המחשבות והרגשות והרפיה לשחרור ולמילוי המצברים.

את לא אשמה בדיכאון, עם טיפול נכון תחזרי להיות מי שאת!

בטיפול נדגיש את האמונה שלך בעצמך. נטפל ונפחית את תחושות האשמה והבושה שכל כך חזקים בדיכאון. נבין שהדיכאון בהריון ובלידה זה אירוע חולף "אפיזודה", ולא קושי מתמשך שמשנה אותך. בסופו של הטיפול תוכלי לחזור ולהיות מי שאת ולהיות האישה, האמא ובת הזוג שאת רוצה להיות.

חרדה ודיכאון בהריון ולאחר הלידה - קשים מנשוא. חבל שתמשיכי לבכות. טיפול מקצועי ואכפתי ממיילדת ופיסיכוטרפיסטית יקל על הכאב שתחזירי להיות מי שאת!

*בהריון הבא, אולי תרצי שנשלב גם ליווי הריון אישי ותוכנית לידה מותאמת.

bottom of page